Cyklisté: Kreuziger může Tour i vyhrát

28.07.2008 14:47

 

 

 

Praha - V superlativech hodnotí výkon Romana Kreuzigra na 95. ročníku cyklistické Tour de France jeho kolegové. Třinácté místo dvaadvacetiletého jezdce při premiéře na slavném závodě považují za skvělý výsledek a míní, že Kreuziger může v budoucnu Tour i vyhrát.
 

"Co na to říct? Nic jiného než super. Já to ale čekal. Když Roman vyhrál závod Kolem Švýcarska, dalo se počítat s tím, že uspěje i na Tour," řekl ČTK Konečný, který v roce 2002 skončil na Tour na 65. místě, což byl dosud nejlepší český výsledek. Předloni ho vyrovnal Pavel Padrnos, Kreuziger letos oba své předchůdce výrazně překonal.

"Je to obrovský talent, juniorský mistr světa. V budoucnosti může Tour vyhrát. Navíc je v týmu, který jej nepřetěžuje, má za sebou tátu, který byl také výborný závodník a to se určitě na jeho růstu podepisuje. Myslím, že má před sebou obrovskou kariéru," uvedl Konečný, který po loňské sezoně s aktivní cyklistkou skončil.

Konečný nenašel nic, co by se dalo Kreuzigrovi v uplynulých třech týdnech vytknout. "Odvedl super výkon, neudělal vyloženě chybu. Pochválit jej musím hlavně za alpské etapy. Jel si své tempo a nehnal se v úvodech s těmi nejlepšími, což ukazuje, že má skvělou i cyklistickou hlavu. A to je stejně důležité jako nohy," prohlásil Konečný, jenž skončil v roce 2001 šestnáctý na španělské Vueltě.

František Raboň z elitní stáje Columbia označil Kreuzigrovo vystoupení za velké plus pro celou českou cyklistiku. "Je skvělé, že někdo ukázal, že se dá jet s těmi nejlepšími. Určitě by to mělo cyklistice v České republice pomoci. Ve stájích ProTour jsme nyní pouze my dva a takový výsledek by mohl otevřít dveře i dalším našim jezdcům," řekl ČTK bývalý mistr Evropy do 23 let.

"Pro Romana je tento výsledek i obrovská šance do budoucna, jeho ztráta za nejlepšími nebyla tak velká. Na to, že to byla jeho první Tour, tak potvrdil, že dlouhé etapové závody mu sedí, což předvedl již loni na Vueltě," uvedl Raboň.

Za velké plus považuje i to, že Kreuziger jezdí ve stáji Liquigas, která je prý skvěle organizovaná. "Roman již od juniorských let ukazoval, že je dobrý v časovkách i kopcích. Navíc v Itálii cyklistice všichni rozumí, nijak jej nestrhli. V jiném týmu, když má jezdec formu, tak by jel hned další závod. On dostane šanci zregenerovat a odpočinout si. Dokázal se prosadit a nyní mu na oplátku vyjde vstříc tým. To je nesmírně důležité," prohlásil Raboň.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode