Bauer se vezl v rychlém člunu, už vyzkoušel i sníh

05.08.2008 14:44

 

Český lyžar Radek Bauer

Český lyžar Lukáš Bauer
foto: PRÁVO/Michaela Říhová, Právo

 

Bauer se vezl v rychlém člunu, už vyzkoušel i sníh

Ve žhavém létě už zase závodí na sněhu. A také kýžené rychlé svezení si dopřál běžec na lyžích Lukáš Bauer na severu Evropy v minulých týdnech v rámci odpočinku. Ne v závodním autě, ne na trati rallye či na okruhu, ač se setkal i s finským mistrem volantu Mikou Häkkinenem, ale na vodě! Po jezeře svištěl rychlostí skoro 200 kilometrů v hodině.

8. 7. 2008 10:19 PRAHA

„Bylo to skvělé,“ líčí Bauer zážitek pro něj vcelku nezvyklý, přitom ve známém prostředí v Lahti. Na člunu se proháněl hned vedle tratí, kde loni vyhrál jeden ze závodů Světového poháru. „Rád jsem se po tratích prošel i bez sněhu,“ podotýká, ale v paměti mu uvízly více přece jen zážitky z vody. Hrdina minulé lyžařské sezóny si nejprve vyzkoušel kokpit závodního modelu na suchu a později se ve dvousedadlovém provedení nechal svézt.

„Myslel jsem si, že to bude v zatáčkách klouzat, ale sedělo to jako přibité. Podle bójek jsem sice věděl, kam budeme zatáčet, ale vždy to byla rána, i když jsem se snažil být zafixovaný,“ popisuje pocity z adrenalinové jízdy, která mu zpestřila přípravu před zdánlivě stále ještě vzdálenou sezónou s vrcholem v podobě šampionátu na domácí půdě v Liberci.

Bauer, který má za sebou vysokohorské soustředění v Passo Tonale, už v Itálii narazil na sníh. „Běhali jsme, jezdili na horském i silničním kole a na kolečkových lyžích. Dokonce nám i sněžilo.“

Na ledovec nemusel

Za bílou pokrývkou nakonec vyrazil i zcela cíleně. A nemusel na ledovec. Na severu – v horách poblíž norského Trondheimu – si dopřál zvláštní dvojboj. Nejprve bitva na sněhu na klasických lyžích, pak stíhačka na kolečkách. Oboje zhruba po 15 kilometrech.

Klasiku s hromadným startem vyhrál o čtyři vteřiny před dalším Čechem Martinem Jakšem. „Očekával jsem mokrou břečku, ale použili chemii a bylo to pěkně tvrdý,“ pochvaluje si Bauer okruh dlouhý 3,3 kilometru v Merakeru. „Šli jsme asi padesát minut horama a těma jejich bažinkama, až jsme došli k obrovskýmu fleku sněhu,“ vrací se k neobvyklému zážitku, který sdílel s dalšími hvězdami. Ve stíhačce na kolečkách propadl na čtvrté místo za Jakše, vyhrál domácí Rönning.

S další norskou hvězdou Frodem Estilem si před závody stihl zaběhat. „Za hodinu a půl mě protáhl po lesích a vrškách. Super jsme si pokecali. Mít takového parťáka při tréninku je paráda,“ libuje si Bauer. Na sněhu už může jezdit zase. I s kolegy z reprezentace. „Ve speciálním tunelu ve švédském Torsby,“ upřesňuje další fázi přípravy.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode